Linjan modernisointi lisää käyttövarmuutta

Keväällä 2017 Extron-Mecanor modernisoi kaksi Wipakin puhalluskalvolinjaa Nastolassa ja Valkeakoskella.

– Modernisoinnin päätavoitteena oli käyttövarmuuden parantaminen. Lisäksi tavoittelimme pienempää hävikkiä, parempaa käytettävyyttä, tiedonkeruun helpottumista sekä suorituskyvyn parantumista. Näillä näkymin tavoitteisiin päästiin ja osittain ne jopa ylitettiin, kertoo Valkeakosken tehtaan kunnossapitoinsinööri Tapani Lehtonen.

– Toimintavarmuus ja hyvä toiminnallisuus olivat tavoitteena, kun siirryimme virtalähteissä Siemensin Sitop-sarjaan, kertoo Extron-Mecanorin automaatiosuunnittelija Lauri Läärä.

– Ennen käytimme vain tavallisia virtalähteitä, mutta uusin Sitop PSU8600 on osoittanut älykkyytensä myötä hyödyllisyytensä linjakäytöissä, kertoo Extron-Mecanorin sähkö- ja automaatio-osaston päällikkö Niko Holm. Kun Sitop-virtalähde on kytketty Profinet-väylään, vikadiagnostiikka on helposti saatavilla suoraan ohjauspaneelista eikä operaattorin tarvitse enää kävellä sähkökaapille.

– Modernisointiprojekteissa olen kokenut valtavan hyödylliseksi sen, että virtalähteellä saadaan konfiguroitua eri tasoisia jännitteitä (5−28 VDC) ulos. Vanhojen järjestelmien jännite saattaa olla 5 tai 12 volttia, ja PSU8600-virtalähde pystyy syöttämään kanavakohtaisesti vaaditun jännitetason, Läärä sanoo.

– Bufferimoduulin tuoman turvan avulla saadaan sähkökatkosten sattuessa suoritettua vielä ohjausventtiilien kääntö turvalliseen asentoon. Näin pysähdys on turvallisempi ja uudelleenkäynnistys helpompi, Holm lisää.

ET 200SP -energianmittauskortin ansiosta Wipak saa tietää tarkalleen, paljonko muovin valmistaminen maksaa ekstruusiovaiheen sähkönkulutuksen osalta.

– Valmistamme korkealaatuisia monikerrosmuovikalvoja elintarvike- ja lääketeollisuuden tarpeisiin. Kalvon hinta määräytyy monen osatekijän perusteella, mutta uuden energianmittauskortin myötä tuotantokustannusten seuraamiseen saadaan lisää työkaluja. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen lopputulokseen, Tapani Lehtonen summaa.

Tiivistelmä TeollisuusPartneri 02/2017 -lehden artikkelista Tavoitteena toimintavarmuus; Älykäs Sitop PSU8600 -virtalähde tehostaa Extron-Mecanorin valmistamien koneiden kunnossapitoa.

Automaatiosuunnittelija Lauri Läärä, sähkö- ja automaatio-osaston päällikkö Niko Holm ja liiketoiminnan kehityspäällikkö Pasi Airikka