Maailmanluokan muoviosaamista

Akaassa jo neljännesvuosisadan ajan

Extron-MecanorExtron on valmistanut Akaassa muoviteollisuuden laitteita ja tuotantolinjoja jo 25 vuoden ajan. Rauno Smått ja Tuomo Takku perustivat yrityksen Viialan Kolikkoinmäkeen vuonna 1991, josta yritys siirtyi vuonna 1996 Toijalaan Lentilän teollisuusalueelle. Extron-Mecanorilla on Akaassa 26 työntekijää. Muun muassa tuotantopäällikkö Timo Hevonoja ja myyntipäällikkö Jarno Paija ovat olleet yrityksessä Extron Engineering Oy:n alkumetreiltä saakka. Useilla muillakin työura Extron-Mecanorin palveluksessa on pitkä, ja moni myös asuu Akaassa.

Neljännesvuosisadan aikana Extron on kuulunut KWH-konserniin ja myöhemmin Uponor Infraan. Keväällä 2015 lahtelainen Mecanor Oy osti Extron Engineeringin, mikä tiesi yrityksen nimen muuttumista Extron-Mecanoriksi ja paluuta juurille pk-yritykseksi. Samalla tuotevalikoima kasvoi ja asiakkuuksia tuli lisää. Mecanor toi tuotevalikoimaan vesi- ja viemäriputkien tuotannossa käytettäviä laitteita. Mecaring-laitteella asennetaan tiiviste automaattisesti putkiyhteeseen ja vastaavasti Mecapack-laitteella paketoidaan putket automaattisesti varastointiin ja kuljetukseen sopiviin pakkauksiin. Extron-Mecanorin asiakkailleen suunnittelemilla, valmistamilla ja käyttöönottamilla ekstruusioteknologiaan perustuvilla koneilla tehdään mm. muovikalvo ja muoviputkia kaasu- ja viemäriputkiksi. Muovikalvoja käytetään mm. elintarvikkeiden pakkaamiseen. Monikerroksinen kalvo takaa esimerkiksi lihan ja kalan säilymisen tuoreena ja maukkaana pitkään. Kauppojen muovikassit ovat tyypillisesti 1-3 kerroksisesta muovikalvosta tehtyjä.

Extron-Mecanor toimittaa laitteitaan ja tuotantolinjojaan huoltopalveluineen maailmanlaajuisesti. Viime vuosina Pohjoismaat ovat kasvattaneet merkitystään Extron-Mecanorin markkina-alueena samalla, kun vienti Venäjälle on vähentynyt. Tulevaisuudessa Extron-Mecanorin tärkeä kilpailuvaltti on automaation kehittäminen ja se, että asiakkaiden tuotantolaitoksia saadaan innovatiivisesti modernisoitua. Asiakkaille tarjotaan myös aloituskoulutusta ja tukea, jotta he voivat aloittaa tuotannon ja hoitaa kunnossapidon mahdollisimman helposti.

Uusi ja kasvava osa-alue ovat kartongin ekstruusiopäällystämisessä käytetyt koneet. Tänä syksynä Extron-Mecanor toimittaa historiansa suurimman muovipäällystyslinjansa MetsäBoardin Ruotsin Husumin kartonki- ja sellutehtaalle, Tehtaan muovilla päällystetystä kartongista valmistetaan esimerkiksi kuppeja ja lautasia. Päällystettyä kartonkia löytyy jokseenkin jokaisen ruokapöydästä, sillä muovipäällystetty kartonki on myös maitopurkin perusraaka-aine.

Extron-Mecanor tekee Akaassa tiivistä yhteistyötä muiden paikallisten yritysten kanssa. Lähialueella toimivat Elemec Oy sekä PT-Works Oy ovat tärkeät yhteistyökumppanit. HTL-Works Oy puolestaan tekee suuren osan levytöistä. Jos omat toimitilat eivät ole riittäneet, SKS Toijala Worksin tilat ja työvoima on ollut käytössä. Sähkökeskuksista suurimman osan toimittaa paikallinen Elmation Oy.  Nostoissa ja kuljetuksissa avustaa lyhyelläkin varoitusajalla Toijalan Kone ja Kuljetus Ky.

Syyskuussa 2016 yrityksen toimitusjohtajana aloittanut Hannu Heman on tyytyväisenä huomannut, että tietotaito ja kokemus ovat pysyneet talossa, vaikka omistajan nimi on matkan varrella vaihdellut. Samalla taloon on onnistuttu rekrytoimaan myös hyviä uusia tekijöitä ja osaamista.

 

Artikkeli ilmestyi Akaan seutu, Suomi 100 vuotta juhlanumerossa. Lue koko digilehti.